noscript image for google
<h2>Ulterfita</h2><p>Εναλλακτικές Καλλιέργειες</p> <h2>Ulterfita</h2><p>Εναλλακτικές Καλλιέργειες</p> <h2>Ulterfita</h2><p>Εναλλακτικές Καλλιέργειες</p> <h2>Ulterfita</h2><p>Εναλλακτικές Καλλιέργειες</p>
Previous Next
Superfoods

Ulterfita
Φυτώρια Superfoods - Βότανα


 

 

Superfoods:

Στο φυτώριό "Ulterfita" μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από Superfoods. Τα superfoods ένισχύουν την άμυνα του οργανισμού και ευνοούν την υγεία.
Υπάρχουν φυτά που τα αποκαλούν «θαύματα της φύσης» και υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας. Άλλωστε, πρόκειται για «υπερτροφές» κι όχι απλές, συνηθισμένες τροφές.

Ως superfoods (υπερτροφές) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις.


                              


Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Τονίζουν μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές.


Καλλιεργήστε λοιπόν φυτά superfoods στον κήπο και στο μπαλκόνι σας και χαρείτε τα οφέλη τους στην ομορφιά και την υγεία σας!

 

Βρείτε σ'εμάς τα παρακάτω Superfoods:


Goji Berry

 

Το goji berry–γκότζι μπέρρυ είναι φυλλοβόλος, πολυετής θάμνος της οικογένειας Solanaceae. Είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης και αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς Κελσίου.
Υπάρχουν δύο συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium chinense και το Lycium barbarum.

 

Το γένος Goji Lycium chinense ανήκει κυρίως στα καλλωπιστικά φυτά που χρησιμοποιούνται για φράχτες στα αγροκτήματα. Έχει μεγάλα αγκάθια και ακανόνιστες διακλαδώσεις βλαστών. Δεν μπορεί να διαμορφωθεί με έναν βασικό κορμό.

Έχει στρογγυλεμένα φύλλα και μικρό καρπό που αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα. Αυτό το είδος φυτού γκότζι είναι ακατάλληλο για καλλιέργεια και το φυτώριο μας δεν το διαθέτει.

 

Το γένος Goji Lycium barbarumέχει λογχοειδή φύλλα και δίνει μεγάλους, γλυκούς καρπούς. Έχει ξυλώδη κορμό και στο ύψος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα. Σημαντικό ρόλο παίζει το κλάδεμα. Το φυτό Goji berry μπορούμε εύκολα να διαμορφώσουμε σε δένδρο με έναν βασικό κορμό.

Αφήνουμε το πιο δυνατό βλαστό να φτάσει τα 1,50 έως τα 2 μέτρα σε ύψος και στη συνέχεα το κόβουμε στην κορυφή. Τα κλωνάρια που θα μεγαλώσουν από πάνω θα κρέμονται προς τα κάτω.

 

 

​Τα φυτά goji berry Lycium barbarum πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα στο φυτώριο μας. Οι ποικιλίες που σας προσφέρουμε είναι GOJI BERRY NQ1 και GOJI BERRY SWEET ROSA. Επειδή δεν είναι σπορόφυτα παράγουν καρπούς από τον πρώτο χρόνο.Τα μούρα μας έχουν πορτοκαλή-κόκκινο χρώμα, στενόμακρο σχήμα μέχρι 2,5 πόντους και είναι πολύ γλυκά.

Το φυτό goji berry είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ.Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.

Τα τελευταία χρόνια το γκότζι μπέρρυ κέρδισε το ενδιαφέρον και τους έλληνες αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με νέες εναλλακτικές καλλιέργειες διότι:

  • με λίγα στρέμματα προσφέρει καλό εισόδημα,
  • δεν είναι απαιτητικό φυτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση και ευδοκιμεί στη χώρα μας,
  • στην αγορά υπάρχει άνοδος της ζήτησης του καρπού goji ο οποίος έγινε ένα από τα αγαπημένα φρούτα αφού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Τα μούρα Goji Βerries ή Wolf Berries σπάνια μπορούν να βρεθούν στην αγορά σε νωπή μορφή, εκτός φυσικά από την περιοχή της παραγωγής τους. Η συλλογή του καρπού γίνεται με ειδικό ύφασμα διότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και μπορεί εύκολα να σκουραίνει το χρώμα του αφού οξειδωθεί.

Στην συνέχεια η αποξήρανση του γίνεται σε σκιερό μέρος. Ανάλογα με το βαθμό της αποξήρανσης κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις ,όπως οι σταφίδες, και κάποιοι άλλοι μπορεί να γίνουν σκληροί.
Μετά την διαδικασία αυτή τα goji berry πωλούνται συνήθως σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες σε ξηρά μορφή.

Η γεύση του καρπού γκότζι μπέρρυ μοιάζει με εκείνη της σταφίδας, με μια μικρή αίσθηση ντομάτας στο τέλος. Εκτός από την ωμή κατανάλωσή τους τα μούρα γκότζι μπορούν και να μαγειρευτούν. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σούπες, σαλάτες, στα μούσλι, στους χυμούς, επιδόρπια κ.α.
 

 

                              

 


Οι Κινέζοι παρασκευάζουν ένα είδος κρασιού goji berry. Επίσης δεν καταναλώνουν μόνο τον καρπό, αλλά και τους τρυφερούς βλαστούς και τα φύλλα γκότζι μπέρρυ ως ένα είδος λαχανικού.
Αναζωογονητικές και τονωτικές ιδιότητες έχει και το τσάι η αφέψημα από αποξηραμένα φύλλα goji berry.

Ο καρπός του Goji
περιέχει  το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Ο χυμός του Goji
δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες.Καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη.Περιέχει πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση.Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία, ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.Έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Χαρίζει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας.

 

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΦΕΛΗ

Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic). Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

  • Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.
  • Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.
  • Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.
  •  
  • Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).
  • Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.
  • Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)

Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης : φλαβονοειδή, καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο.
 

Τα Goji Βerries ή Wolf Berries είναι ίσως τα πιο πλούσια διατροφικά φρούτα του πλανήτη. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων (έξη φορές περισσότερα από τη γύρη των μελισσών) συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων (όπως η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη). Eπίσης είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!.

Τα ώριμα φρούτα περιέχουν  βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ),σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).

Τέλος τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ' αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (μια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης.

 

Ιδιότητες Goji Berry

Το γκότζι μπέρρυ (goji berry η wolfberry) έχει πολλές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες για αυτό θεωρείται υπερτροφή (superfood).
Μπορεί να προμηθεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό με την απαραίτητη ενεργεία έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες ακόμα και σε συνθήκες στρες. Γενικά, το goji αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Σύμφωνα με ανθρώπους που πρόσθεσαν τα μούρα γκότζι στην καθημερινή διατροφή τους, είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Η πιο γνωστή περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έχει αναφερθεί είναι η ζωή του Li Qing Yuen. Ο φημισμένος Li Qing Yuen που κατανάλωνε τα Goji Berries καθημερινά έφυγε από την ζωή σε ηλικία 252 χρόνων(1678-1939).

Άνθρωποι που κατοικούν σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, όπου καλλιεργείτε το φυτό γκότζι αλλά και γίνεται χρήση του συστηματικά, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

Το Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα Μια ημερήσια δόση των 10-30 γραμμαρίων φρούτων Goji Βerries αρκεί για να μας προσφέρει γενική ευεξία.

Το Γκότζι Μπέρρι είναι μια φυσική πηγή νεότητας.
Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα, βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων.

Τα Goji Berry είναι φυσική τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. (ORAC - μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών)
Δείτε την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC συγκριτικά με κάποια άλλα φρούτα:

  • το πορτοκάλι - 750 μονάδες αντιοξειδωτικά,
  • το σπανάκι - 1.260 μονάδες αντιοξειδωτικά,
  • το μύρτιλο-blueberry - 2.400 μονάδες αντιοξειδωτικά,
  • το κράνμπερυ-cranberry - 1.750 μονάδες αντιοξειδωτικά,
  • το ρόδι - 3.307 μονάδες αντιοξειδωτικά
  • το GOJI BERRY - 25.300 μονάδες αντιοξειδωτικά.

Για αυτό το Goji berry θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό.

Το Γκότζι μπέρρι βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι μειώνει τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πολλές ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αλτσχάιμερ, πάρκινσον,νευρολογικές ασθένειες, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α. Τα μούρα goji berries αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης ανεβάζοντας την λίμπιντο και στα δύο φύλα.

Τα Goji είναι πλούσια πηγή θειαμίνης, που βελτιώνει τη διάθεση, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και σε μαγνήσιο που μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Σε αρκετές ομάδες μελέτης και έρευνας με ηλικιωμένους ανθρώπους που κατανάλωναν τον καρπό goji berry μια φορά την ημέρα για 3 εβδομάδες, παρατηρήθηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευματικών τους δυνάμεων, το 95% των ασθενών κοιμόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Τα γκότζι μπέρι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών.
Ο καρπός του Goji περιέχει:

  • 18 αμινοξέα ( περισσότερα δηλαδή από την γυρη των μελισσών),
  • 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο,φώσφορο,κάλιο,
  • βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6),
  • Β-καροτίνη (περισσότερη και από το καρότο),
  • σίδηρο (11 mg ανά 100 γραμμάρια δηλαδή περισσότερο από το σπανάκι),
  • βιταμίνη E, η οποία σπάνια βρίσκεται στα φρούτα,
  • βιταμίνη C (500 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια -ανά μονάδα βάρους),
  • πρωτείνη 13%, που είναι καταπληκτικό για ένα φρούτο,
  • ωφέλιμα λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας, πολλούς υδατάνθρακες,
  • φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυσακχαρίτες, βηταΐνη, φυσαλίνη, σεσκιτερπενοειδή, σολαβετιβόνη, Β-σιτοστερόλη.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες του GOJI BERRY:

Μια από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού Goji Berry είναι το όφελος στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως είναι το έλκος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με τους πολυσακχαρίτες βοηθά την φυσική ανάπτυξη των προβιοτικών του οργανισμού μας.
Επίσης οι πολυσακχαρίτες ρυθμίζουν τα αντισώματα και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση και αποτρέπουν μεταλλάξεις του DNA.

Το Goji Berry ενισχύει το μεταβολισμό. Το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό,είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της μυικής μάζας, ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.

Το Goji Berry χάρη στην περιεκτικότητά σε αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και τα επίπεδά της στο αίμα.

Η βηταΐνη προστατεύει το DNA, αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι, ηρεμεί τα νεύρα, βελτιώνει την μνήμη, συμβάλλει στην αύξηση των μυών, αποτρέπει ασθένειες του συκωτιού, και αποτοξινώνει το συκώτι.
Η φυσαλίνη, αντικαρκινογόνα, αποτρέπει την εμφάνιση λευχαιμίας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπεύει την ηπατίτιδα Β.
Η σολαβετιβόνη είναι μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
Η σεσκιτερπενοειδή, εκκριταγωγός της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης, αντιμετωπίζει τον καρκίνο του τραχήλου, τα προβλήματα από την εμμηνόπαυση, ενώ ενισχύει την καρδιά και βοηθά στα προβλήματα πίεσης.

 

Ιπποφαές (Hyppophae)

 

Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι επιστήμονες τοποθετούν τα ιπποφαές στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.

Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό...

Το ιπποφαές προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση.

Για όλους αυτούς τους λόγους το hippophaes χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση.

 

                              

 

Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.

Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.      

Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:

  • Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
  • Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
  • Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
  • Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.

Είναι επίσης πηγή:

  • βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
  • του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
  • βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
  • βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
  • και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
  • β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
  • φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.

Προσφέρει στον οργανισμό

  1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
  2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
  3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
  4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
  5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
  6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
  7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
  8. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  9. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
  10. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Αρώνια (Chokeberries)

 

Η αρώνια ήταν άγνωστη στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να ελκύει τους περισσότερους καλλιεργητές και καταναλωτές, διότι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται εύκολα και ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα, αντιοξειδωτικά φρούτα (super food). Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια της αρώνιας . Το κόστος της φυτείας είναι χαμηλό και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα μπορεί να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και να αυξήσει το εισόδημα τους.

Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Μεταξύ των ποικιλίων που καλλιεργούνται, εμείς επιλέξαμε την ARONIA NERO και την ARONIA VIKING.

Δεν είναι σπορόφυτα. Είναι πιστοποιημένα μοσχεύματα, που μεγάλωσαν και προσαρμόστηκαν στο κλίμα της Ελλάδας. Διαθέτουμε προς πώληση φυτά αρωνιας διάφορων ηλικιών σε γλάστρες και γυμνόριζα. Τα δενδρύλλια σε γλάστρες πωλούνται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, ενώ οι γυμνόριζες αρώνιες αποστέλλονται Οκτώβριο-Μάρτιο, όταν βρίσκονται σε λήθαργο.

Η αρώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2 έως 2.5 μέτρα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το εύρος θερμοκρασιών της καλλιέργειας είναι από -25 έως + 40 βαθμούς κελσίου. Οι δε απαιτήσεις του σε θρεπτικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένη ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών από αμμώδη έως αργιλώδη.

Το φυτό ανθίζει ανάλογα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει αργά το φθινόπωρο.
Η καλλιέργεια της αρώνιας μπορεί να είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 1.20 μέτρα επί της γραμμής και 2.50 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Συνολικά απαιτούνται 320 φυτά ανά στρέμμα.

 

                              

 

Η σπουδαιότητα του φυτού.
Ο καρπός του φυτού αρώνια περιέχει βιταμίνες :Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.

Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της αρωνιας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές. 

Επιπλέον ο καρπός της αρώνιας θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού:

  • Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
  • Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
  • Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
  • Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
  • Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
  • Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
  • Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
  • 'Εχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδία. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
  • Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
  • Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Έχει Υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.


Ο καρπός του φυτού αρώνια μπορεί να καταναλωθεί σε μορφές:
Μαρμελάδας - κρασιού- λικέρ- χυμού- καρπός νωπός και κατεψυγμένος.

Σήμερα καλλιεργούνται 54.000 στρέμματα στην Ρωσία αλλά και σε μικρότερες εκτάσεις στον Καναδά και την Αμερική. Το Εθνικό κέντρο Γεωργικών ερευνών έχει μελετήσει την καλλιέργεια της αρωνιας στην Ελλάδα και μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του σε ευρύτερη κλίμακα είναι εφικτή στην χώρα μας.

Βατόμουρα

 

Τα βατόμουρα εκτός από την ευχάριστη και δροσιστική γεύση τους,έχουν και και θεραπευτικές ιδιότητες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Νεώτερες μελέτες αποδεικνύουν πως οι ζουμεροί καρποί όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μούρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ισχυρών αντικαρκινικών εκπροσώπων του φυτικού βασιλείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ειδικοί λένε πως η κατανάλωση βατόμουρων είναι ωφέλιμη, εφόσον αυτοί οι καρποί περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε και το φυλλικό οξύ, τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ασβέστιο, οι πολυφαινόλες και μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Σε μελέτη με ασθενείς που έπασχαν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, γενετική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν εκχύλισμα από μαύρα σμέουρα είχαν έως 59% λιγότερους πολύποδες στο έντερο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μια ανενεργό ουσία.

 

                              

 

Τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων.

  1. Αρχικά, αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C . Η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας».
  2. «Τα βατόμουρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης».
  3. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των βατόμουρων είναι ότι είναι πλούσια σε τανίνες. «Σε ενδεχόμενη επαφή τους με το δέρμα, σφίγγουν τους ιστούς, γεγονός που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στη μείωση της ελαφρούς αιμορραγίας. Οι τανίνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και ως κατάπλασμα για την επούλωση πληγών».
  4. Μια άλλη ιδιότητα είναι ότι περιέχουν ανθοκυανίνες που αποτελούν σύμφωνα με την Άρενς, «φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως εικάζεται». Μερικές από τις ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.
  5. Επιπρόσθετα, η λουτείνη που περιέχουν προστατεύει το μάτι δημιουργώντας χρωστικές στην ωχρά κηλίδα, την ευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη οφθαλμικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
  6. Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο «βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών».
  7. Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Η πρόσληψή του συνίσταται και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.

Τα φύλλα της βατομουριάς είναι στυπτικά κατά της αναιμίας και κατά της διάρροιας. Το αφέψημα του φύλου του βατόμουρου πιστεύετε ότι διευκολύνει την γέννα των εγκύων. Για το σκοπό αυτό συνιστάται ένα φλιτζάνι την ημέρα για 3 με 6 μήνες πριν από την ημέρα που θα γεννήσει. Αυτή η κούρα θεωρείται ότι κάνει τη γέννα σχεδόν χωρίς πόνους.

Σαν στυπτικό που είναι έχει χρησιμοποιηθεί ως αιμοστατικό. Γίνονται παρασκευάσματα στυπτικά και με τα μπουμπούκια και τα τρυφερά κλαδιά με γαργαρισμούς είναι κατά του πονόλαιμου.
Σιρόπι από βατόμουρα 3 με 4 φορές την ημέρα είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσεντερίας. Το σιρόπι αυτό γίνεται με τον εξής απλό τρόπο: χυμός από βατόμουρο βράζεται με διπλάσιο βάρος ζάχαρης ώσπου να γίνει σιρόπι και είναι έτοιμο.

Τα φύλλα της βατομουριάς σε τσάι είναι ρυθμιστικό του συστήματος των αδένων καλυτερεύοντας τη λειτουργία τους. Και ακόμη συντελούν στη διάτρηση κανονικού βάρους του σώματος.
Τέλος το φυτό αυτό είναι ευεργετικό στην διανοητική κατάσταση. Η ρίζα της βατομουριάς (βιτόρριζα) είναι κατά του διαβήτη.

Αγιόκλημα Μούρων

 

Αγιόκλημα μούρο (Lonicera)  ανήκει στην οικογένεια Capriloliaceae. Είναι ο πιο πρώιμος καρποφόρος Θάμνος ανάμεσα σε όλα τα μούρα. Καρποφορεί πιο νωρίς από τις φράουλες και τα σμέουρα. Άσπρο-κίτρινα άνθη εμφανίζονται στις αρχές του Απριλίου. 

Η γεύση τον μπλε φρούτων, που θυμίζει τα μύρτιλα, είναι γλυκόξινη. Έχουν κυλινδρικό σχήμα, με μήκος 2-3 cm, πλάτος έως και 1 cm. Τα πρώτα μούρα εμφανίζονται στη μέση Μαΐου. Δεν ωριμάζουν όλα μαζί. Πρέπει να συλλέγονται συχνά, επειδή πολύ ώριμα πέφτουν μόνα τους.

Ο καρπός του φυτού μπορεί να καταναλωθεί νωπός και καταψυγμένος. Είναι κατάλληλος για μαρμελάδες, χυμούς, λικέρ κ.α.

 

                              

 


Περιέχει Βιταμίνη C, Α, σίδηρο, χαλκό και ιώδιο. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, συνιστάται για όσους έχουν προβλήματα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και σε αρτηριοσκλήρυνση. Έχει καλή επίδραση στην ελαστικότητα των τριχοειδών αγγείων και στην βελτίωση όρασης. Προκαλεί απελευθέρωση δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων.

Θα πρέπει να φυτευτούν τουλάχιστον δύο θάμνοι, για καλύτερη επικονίαση. Οι αποδόσεις από ένα θάμνο - βέβαια εξαρτώνται από την ηλικία και το μέγεθός του - μπορεί να φθάσει 2-6 κιλά. Το φυτό φτάνει σε ύψος 1,8 - 2 m πλάτος 1,5 μ.

Μπορεί να φυτευτεί σε ηλιόλουστη και ημίσκιερη θέση, στο έδαφος ελαφρώς όξινο - pH 6. Επίσης μεγαλώνει καλά και σε ουδέτερα εδάφη. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι - 45 °, και ανθισμένα λουλούδια - 8 °.
Στα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση δεν απαιτεί κλάδεμα. Μετά από περίπου 5-6 χρόνια, μπορεί να γίνει μια πρώτη φροντίδα και να καταργηθούν τα παλαιότερα βλαστάρια. Κάθε 2 χρόνια καλό είναι να γίνει λίπανση με προσθήκη χωνεμένης κοπριάς. Το έδαφος κάτω από τους θάμνους σκεπάζουμε με φλοιό η πριονίδια. Η οργανική λίπανση αποτρέπει να βγαίνουν πολλά ζιζάνια, διατηρεί την υγρασία και ελαφρώς όξινο το χώμα.

Σχιζάνδρα (Schizandra)

 

Η Schizandra είναι γνωστή  σε  όλο  τον κόσμο με πολλά ονόματα, πιο δημοφιλή από τα οποία είναι: Wu Wei Zi -καρπός των πέντε γεύσεων. Η  φλούδα του καρπού είναι γλυκιά, o πολτός του ξινός, ο σπόρος είναι πικρός και στυφός, και τέλος η  θεραπευτική  σκόνη από τους σπόρους κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης γίνεται αλμυρή!
Συναντάτε επίσης με τις ονομασίες: Schizandra chinensis, O Mi Cha, Shizandra, Magnolia wine.

Ο καρπός του φυτού Σχιζάντρα ανήκει σε μια ομάδα από βότανα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Από τις πρώτες δυναστείες είχε μεγάλη αξία λόγω της δυνατότητας να παρατείνει μια υγιής και νεανική εμφάνιση. Οι Κινέζοι λένε ότι εντός 100 ημερών χρήσης Wu Wei Zi, το αίμα καθαρίζεται, επιστρέφει μια νεανική εμφάνιση και βελτιώνεται η όρασης. Και όλα αυτά χάρη στην ειδική επιρροή την Schizandrας για αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του ήπατος (σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, το συκώτι συνδέεται με τη γήρανση). 

Η Schizandra είναι ένα μεγάλο αναρριχώμενο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Schizandraceae και Magnoliaceae. Είναι ανθεκτικό στον παγετό πάνω από -30 βαθμούς και φτάνει σε ύψος περίπου 12 μέτρων. Εμφανίζεται σε πολλές περιοχές της Κίνας, Κορέα, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. 

Τα άνθη της Schizandraς είναι μικρά, λευκά, μερικές φορές ροζ ή κρεμ, εμφανίζονται στο τέλος του του Μαΐου και αρχή του Ιουνίου (το ίδιο φυτό έχει και τα δύο: αρσενικά και θηλυκά άνθη). Φέρει καρπούς από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα οποία είναι τσαμπιά με φωτεινά κόκκινα μούρα, με διάμετρο περίπου 6-8 mm (συνήθως ένα τσαμπί περιέχει 10-40 μούρα).

Η Wu Wei Zi χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ως ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για όλο το σώμα. Προσφέρει ενίσχυση και τόνωση σε πολλά διαφορετικά όργανα και ιδιαίτερα προστατεύει και αποτοξινώνει το συκώτι και αποτρέπει την προκαρκινικη δράση. Η τακτική κατανάλωση τσάι Schizandraς έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αύξηση της ενέργειας και καλής διάθεσης, στη βελτίωση συγκέντρωσης και της μνήμης. Βελτιώνει την κυκλοφορία και προστατεύει την καρδιά.

 

                              

 


Τσάι από τα αποξηραμένα μούρα της schizandras έχει υπέροχη, αρωματική γεύση. Σύμφωνα με μια παλιά κινέζικη συνταγή αφήνουμε να βράσουν 2-4 κουταλιές αποξηραμένα φρούτα σε 2 φλιτζάνια νερό και τα σιγοβράζουμε για ακόμα 12 λεπτά. Τα μούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατ 'επανάληψη μέχρι να χάσουν το χρώμα και τη γεύση τους. Το αφέψημα αυτό μπορεί να φανεί πολύ δυνατό για μερικούς ανθρώπους .Τότε απλά το αραιώνουμε με βρασμένο νερό.
Δύο ή τρία ποτήρια την ημέρα αρκούν για την επίτευξη θεραπευτικού αποτελέσματος.

Το Wu Wei Zi θεωρείτε επίσης ως αποτελεσματικό σεξουαλικό τονωτικό, στις γυναίκες και τους άνδρες. 5 ml του εκχυλίσματος σε ένα ποτήρι κρασί έχει ως αποτέλεσμα μια ευχάριστη χαλαρωτική διάθεση ......

Η Schizandra χρησιμοποιείτε στην παρασκευή βοτανοφαρμάκων, οποία παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στον οργανισμό μας βοηθώντας την προσαρμογή στις αγχωτικές καταστάσεις, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Με τη βοήθεια των φαρμάκων αυτών το αναζωογονημένο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μας είναι σε θέση να ξεπεράσει πολλά προβλήματα υγείας. Συχνά η Schizandra χρησιμοποιείται στη θέση του Ginseng, αλλά και σε συνδυασμό μαζί του για την αύξηση της θεραπευτικής δράσης.

Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το κόκκινο μούρο περιέχει schizandrin, deoxyschizandrin, schisahnol, schizandrol, αιθέρια έλαια, βιταμίνες C και A. Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι δραστικές ουσίες αυτές είναι αποτελεσματικές στην θεραπεία του ίκτερου και της ηπατίτιδας. Ο διάσημος ειδικός βότανο-ιατρικής, καθηγητής James Duke συγγραφέας του "The Green Pharmacy" προβλέπει ότι Schizandra μπορεί σύντομα να γίνει το πιο αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο για τα προβλήματα με το ήπαρ.

Φραγκοστάφυλο

 

Το φραγκοστάφυλο (είτε κόκκινο είτε μαύρο), έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά άλατα. Ιδιότητες που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα φρούτα, χρησιμότατο για τις λοιμώδεις νόσους και τις μολύνσεις. Ανοίγει την όρεξη αν καταναλωθεί πριν από τα γεύματα, ενώ διευκολύνει την πέψη αν καταναλωθεί μετά το τέλος του γεύματος.

Ο φυλλοβόλος θάμνος, που φτάνει τα 150 εκατοστά σε ύψος, παράγει τσαμπιά νόστιμων, στρογγυλών καρπών, που εκτός από τις θρεπτικές τους ιδιότητες είναι γνωστοί και για την θεραπευτική τους αξία, αφού έχουν διουρητικές ιδιότητες και μας δίνουν αφεψήματα που ευνοούν τους διαβητικούς και τους νεφροπαθείς. Ακόμη σιρόπια από βρασμένους καρπούς απαλύνουν τον βήχα των κρυολογημάτων και θεραπεύουν το συνάχι σχεδόν αμέσως.
Μια προκαταρκτική μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι μια ουσία που περιέχεται στα μαύρα φραγκοστάφυλα ενδέχεται να είναι χρήσιμη στο αλλεργικό άσθμα, μειώνοντας τη φλεγμονή των πνευμόνων και διευκολύνοντας την αναπνοή των ασθενών.

 

                              

 

Το μαύρο φραγκοστάφυλο είναι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης C (έως 182mg ανά 100g φρούτων) και σε μικρότερο βαθμό, βιταμίνης B, P, Ε, προβιταμίνης Α, καλίου και σιδήρου. Εκτός από βιταμίνες, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχοντας πάνω από 5,5 γρ. ανά 100 γραμμάρια μούρων. Οι φυτικές ίνες είναι μείζονος σημασίας για την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας παράλληλα τη δημιουργία συναισθήματος κορεσμού στο στομάχι.

Εκτός από τα παραπάνω, τα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς έχουν την ιδιότητα να συλλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος. Η κατανάλωση του καρπού εμποδίζει το σχηματισμό τοξικών ουσιών στο σώμα, που προκαλούν γονιδιακές μεταλλάξεις και οδηγούν σε καρκίνο.

Στην υγεία μας είναι ωφέλιμα, τα φρούτα αλλά και τα φύλλα του φραγκοστάφυλου. Τα μεν φρούτα χρησιμοποιούνται στις ρευματικές παθήσεις, διάρροια, ηπατική δυσλειτουργία, σωματική και ψυχική εξάντληση, το δε αφέψημα από φύλλα, επιταχύνει την αποβολή των τοξινών και τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών.

Εκτός από τις σοβαρές ασθένειες το μαύρο φραγκοστάφυλο χρησιμοποιείται επίσης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φαρυγγίτιδας,  του χρόνιου βήχα καθώς επίσης συμβάλει στην ενίσχυση και τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Cranberry

 

Η κράνα (Cranberry, Vaccinium macrocarpon) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Bilberry (μύρτιλλο). Προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και αναπτύσσεται σε υγρά εδάφη. Το ώριμο φρούτο (καρπός) του, χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ο χυμός του Cranberry χρησιμοποιείται στην παρασκευή των τροφίμων ως μυρωδικό ή χρωστική, πιστεύεται όμως επίσης ότι το εκχύλισμά του έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του σχηματισμού πετρών στους νεφρούς καθώς και για την απομάκρυνση τοξινών από το αίμα. Προτείνεται σε άτομα με επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs).

Τα ενεργά στοιχεία του βοτάνου είναι ένα σύνολο φλαβονοειδών που έχουν μελετηθεί για τις θρεπτικές τους ιδιότητες και την αντιβακτηριακή τους δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή, που παράγονται από το Cranberry, εμφανίζουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.

Το Cranberry περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως προανθοκυανιδίνες/ανθοκυανιδίνες, ευεργετικά οργανικά οξέα, όπως το ελλαγικό, το κιτρικό, το μαλικό, το κινικό, το βενζοϊκό, το χλωρογενικό, το φερουλικό, ευγενολικό, καθώς και β-καροτένιο, λουτεΐνη και βαλανοκετόνη. Επίσης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, το θείο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, C και Ε.

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται:

ΚΑΡΠΟΣ (αποτελεί το πιο πλούσιο σε ενεργά συστατικά τμήμα του βοτάνου αυτού).
Η προτεινόμενη δοσολογία εκχυλίσματος του βοτάνου είναι 200mg, το οποίο παρέχει 60mg οργανικών οξέων. Προτείνεται η λήψη αυτής της ποσότητας μία με δύο φορές ημερησίως.

 

                              

 

Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος (UTIs)
Το Cranberry έχει εδώ και πολλά χρόνια συσχετιστεί με την αντιμετώπιση των UTIs. Το ουροποιητικό σύστημα προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες. Μία από τις πιο συχνές είναι η δημιουργία πετρών στους νεφρούς. Αυτές προκαλούνται από ασθένεια, λοιμώξεις ή προβλήματα στην έκκριση των μετάλλων, ενώ οι πιο συνήθεις τύποι πετρών περιέχουν διάφορους συνδυασμούς ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου ή οξαλικού άλατος.

Ενώ οι πέτρες στους νεφρούς εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού παρατηρούνται συχνότερα στις γυναίκες. Πάνω από το 60% των γυναικών εμφανίζει μια λοίμωξη του ουροποιητικού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ για πολλές από αυτές, η λοίμωξη αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.

Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από την εισαγωγή βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα και την ανάπτυξή τους μέσα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του ουροποιητικού. Τα βακτήρια επιδρούν στην παραγωγή των ούρων και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντικού βαθμού άλγος.

Το Cranberry αποτρέπει την προσκόλληση του Ε.Coli, που αποτελεί το πιο σύνηθες βακτήριο που προκαλεί απλές και επανεμφανιζόμενες UTIs, στα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry να εμποδίζει την προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να βλάψουν το ουροποιητικό σύστημα.

Έχει αποδειχθεί ότι το Cranberry μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στις ουροδόχους κύστεις των ηλικιωμένων γυναικών πολύ περισσότερο από το placebo, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.


Μείωση των Επιπέδων LDL
Τα εκχυλίσματα Cranberry έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την οξειδωτική μετατροπή των μορίων LDL.


Πέτρες στους Νεφρούς
Το εκχύλισμα Cranberry μειώνει την ποσότητα του ιονισμένου ασβεστίου στα ούρα περισσότερο από 50% σε ασθενείς που παρουσιάζουν επανεμφανιζόμενη παρουσία πετρών στους νεφρούς.

Το Cranberry δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης του ουροποιητικού, είναι όμως ιδανικό να χρησιμοποιείται μόλις ολοκληρωθεί η δράση των αντιβιοτικών προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της λοίμωξης.


ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΕΣ
Κατασταλτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του Cranberry στη δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών του Στρεπτόκοκκου. Ο καρπός του Cranberry αποτελεί μια πηγή πλούσια σε πολυφαινόλες και έχει αποδειχθεί ότι έχει βιολογικές δράσεις ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη του Στρεπτόκοκκου.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των εκχυλισμάτων φλαβονολών (FLAV) και πολυανθοκυανιδινών (PAC) που περιέχονται στο Cranberry σε ιογενείς παράγοντες που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, σε βιολογική μεμβράνη, μεταλλαγμένων στελεχών Στρεπτόκοκκου. Τα εκχυλίσματα PAC και FLAV, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, κατέστειλαν τις δραστηριότητες των γλυκοσυλο-τρανσφερασών που απορροφώνται από την επιφάνεια και των F-ATPασών, καθώς και την παραγωγή οξέος από τα κύτταρα των μεταλλαγμένων στελεχών Στρεπτόκοκκου.

Επιπροσθέτως, η καλλιέργεια σε βιολογική μεμβράνη και η γονοτοξικότητα επηρεάστηκαν σημαντικά από την τοπική χρήση PAC και FLAV. Οι φλαβονόλες περιέχονται στα περισσότερα γλυκοσίδια της βαλανοκετόνης και οι PAC αποτελούν ευρύτερα ολιγομερή Α τύπου της επικατεχίνης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προανθοκυανιδίνες και οι φλαβονόλες είναι τα ενεργά συστατικά του Cranberry ενάντια στα μεταλλαγμένα στελέχη του Στρεπτόκοκκου.

Μπλε Μύρτιλο (Blueberry)

 

Το μύρτιλο είναι φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας Ericaceae, του γένους Vaccinium myrtillus. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 160-200 εκατοστά, ανάλογα την ποικιλία του. Προτιμά περιοχές με ηλιοφάνεια. Στην Ελλάδα όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι μεγαλώνει καλύτερα, προστατευμένο από τον ήλιο, με δίχτυ σκίασης.

Το μύρτιλο είναι ανθεκτικό στο ψύχος, αφού μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28°C. Ορισμένες βόρειες ποικιλίες όπως η PATRIOT αντέχουν μέχρι και τους -40°C .
Για να έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή την επόμενη χρονιά ,όσον αφορά τις νότιες ποικιλίες όπως η STAR, πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 ώρες σε θερμοκρασία κάτω των 7°C κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από 1η Νοεμβρίου έως και 28 Φεβρουαρίου).

Για τις βόρειες ποικιλίες χρειάζεται 800 - 1000 ώρες ψύχους.

 

                              

 

Το φυτό μπλούμπερι ανθοφορεί τον Απρίλιο - Μάιο. Τα λουλούδια του είναι λευκορόδινου χρώματος και μοιάζουν με μικρές καμπανούλες. Ο καρπός του έχει σκούρο μπλέ χρώμα, είναι γλυκός, αρωματικός και τραγανός.

Τα μύρτιλα είναι εύγευστα φρούτα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε σάκχαρα, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη, βιταμίνες και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ως επιδόρπιο φρούτων, αλλά είναι κατάλληλα και για την μαγειρική ή την παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών και χυμών.

Με τα φύλλα μύρτιλου μπορούμε να αρωματίσουμε τα κρέατα, τα λουκάνικα, τα ψάρια, τα τυριά, τα κρασιά, τα ξερά σύκα. Μπορούμε επίσης, να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα από τα φύλλα του. Το ανθεκτικό ξύλο της μυρτιάς χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική και στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιό του.


Οικονομικά η καλλιέργεια του μύρτιλου είναι αποδοτική με δεδομένη την υψηλή τιμή του προϊόντος:

  • ένα κεσεδάκι νωπών blueberries, βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική τιμή 5 ευρώ,
  • οι χυμοί στοιχίζουν 3,30 ευρώ το μπουκάλι,
  • η κομπόστα και η μαρμελάδα 6,30,
  • η πάστα 7,60 και
  • τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.

Έχει αποδειχτεί ότι τα μύρτιλα προσαρμόζονται καλά στο ελληνικό κλίμα και έχουν καλές αποδόσεις, για αυτό αποτελούν μια νέα, εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες παραγωγούς.

 

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να μάθετε περισσότερα!

 


Βρείτε σ'εμάς


Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλ.
 2464500083 | Κιν. 697 3566622
Email: ulterula@gmail.com